Op 7 januari 1984 begon de familie Wennekers aan hun ‘Beja-avontuur’ op het Europaplein in Leerdam. Nico Wennekers, de vader van Menno begon samen met zijn vrouw met de cafetaria en niet veel later kwam ook het café erbij. Herman de Pauw heeft het eerst 15 jaar gerund en in die tijd werd ook het café toegevoegd. 

Oorspronkelijk komt de familie uit Leiden, maar door de makelaarscarrière van opa Wennekers kwamen ze aan dit pandje op het winkelcentrum, nu bijna 40 jaar geleden. De naam Beja bestond al langer, want onlangs vertelde een klant van Menno en Tamara dat dit de naam was van de dochter van de toenmalige eigenaar. Menno hielp als 15 jarige jongen al vaak de weekenden mee en is toen eigenlijk zo het vak in gegleden. “Mijn broer koos voor een andere richting qua werk en ik ging met mijn ouders het familiebedrijf in”, aldus Menno. 

Tamara en Menno kennen elkaar nu 21 jaar, waarvan ze alweer 15 jaar getrouwd zijn. Tamara kwam bij Menno in de zaak werken, het stel werd verliefd en 21 jaar later zijn ze vier prachtige kinderen rijker. Ondertussen hebben ook die weer kinderen en dus is het stel de trotse grootouders van drie kleinkinderen. 

Tamara vertelt: “Ik heb alles van mijn schoonmoeder geleerd: het koken, de recepten en het werk in de cafetaria.” Tamara, een rasechte Leerdamse, heeft in diverse branches gewerkt hiervoor, dus horeca was tamelijk nieuw voor haar. Toen zij Menno leerde kennen was het hard werken. Door haar schoonouders zijn ze zo ver gekomen. “Het is een goedlopende zaak en we zijn mijn ouders erg dankbaar”, aldus Menno. 

Menno en Tamara vinden het leuk om originele dingen te organiseren. Zo houden ze thema-avonden, maar het allerleukste vinden ze toch wel om nieuwe producten te introduceren en uitproberen. “Je moet klanten blijven verrassen, zo blijft het divers”, is hun stellige overtuiging. 

De trouwe klantenkring van de Beja en het contact met hen is heel waardevol voor het stel. “In coronatijd is er bijvoorbeeld geld ingezameld toen we dicht waren en ook bij onze trouwerij kregen we prachtige cadeaus. Dat doet je wel wat hoor!” 

Toch willen Menno en Tamara in 2026 het stokje gaan overdragen. “We zijn langzamerhand alles verhuurklaar aan het maken. We zoeken een leuk ondernemerskoppel, die er net als wij iets moois van willen maken en de huidige Beja willen voorzetten en eventueel verbeteren.” 

Tamara denkt eraan weer terug te gaan naar kantoor en Menno wil de houtbewerking in. Een andere richting op, maar dat vinden ze juist leuk. “Maar voorlopig zijn we er nog en stevenen we af op een mooi feestjaar: 40 jaar café Beja in januari 2024!” 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.